2024 on tietoturvallisten verkkojen, yksityisen pilven ja vihreän ICT:n vuosi

Virtuaaliset työtavat ja liiketoiminnan kasvava digitaalisuus lisäävät tänä vuonna vahvan kybertietoturvan ja turvallisten tietoverkkojen tarvetta myös pk-yrityksissä rikollisten etsiessä väyliä iskeä verkoista sovelluksiin ja dataan. Suorituskykyisen ja suojatun tietoliikenteen tärkeys on kasvanut nopeasti myös pilvipalveluiden käytön lisääntyessä. Kyberturvallisuuskeskuksen¹ arvion mukaan suomalaisiin yrityksiin kohdistuvat palvelunestohyökkäykset jatkuvat myös tänä vuonna.

Olemme havainneet, että yhä useampi yritysjohtaja tiedostaa myös pk-yrityksissä kybertietoturvan ja liiketoiminnan jatkuvuuteen kohdistuvat riskit. Data ei ole julkipilvipalveluissakaan automaattisesti turvassa, vaikka niin yleisesti kuvitellaan. Yhteydet ja data pitää aina varmistaa. Korostan kaksivaiheisen tunnistautumisen, datan varmistuksen, palomuurien ja suojatun tietoliikenteen tärkeyttä. Aihe on vakava, sillä datan menettäminen uhkaa koko liiketoiminnan jatkuvuutta. Heikomman tietoturvatason yrityksissä tietomurrosta palautuminen kestää keskimäärin peräti 90 päivää pidempään² verrattuna vahvan tietoturvan yrityksiin. Miten verkkosi on suojattu? Missä datasi sijaitsee ja miten se on suojattu?

Jo pienillä investoinneilla, kuten laadukkaalla palomuurilla ja varmuuskopioilla pk-yritys pääsee hyvin alkuun.     

Verkkojen kybertietoturvan ohella nostan esille yksityisten pilvipalveluiden suosion kasvun. Yritykset ovat hankkineet viime vuosina huimasti it-resursseja julkipilvipalveluista, mutta nyt moni myös palauttaa työkuormiaan julkipilvestä yksityisen pilven paikallisiin datakeskuksiin. Syitä on monia, eikä julkipilvi ole osoittautunut parhaaksi kodiksi kaikille työkuormille. Kustannukset ovat paisuneet kuviteltua suuremmiksi ja datan kalliit siirtokustannukset ovat yllättäneet. Hallinta on osoittautunut vaikeaksi, eikä latenssi ole aina riittänyt. Riittämätön latenssi johtaa palveluiden käytön hidastumiseen. GDPR-määräysten noudattamiseen on liittynyt epätietoisuutta. Käsittelemmekö henkilödataa varmasti määräysten mukaisesti?

Kolmantena kehitystrendinä näen kestävän kehityksen ja vihreän ICT:n lisääntyvän painoarvon. Yrityksissä korostetaan vastuullisuutta ja pienempää hiilijalanjälkeä yhä enemmän. Yrityspäättäjä voi valinnoillaan edistää kestävää kehitystä ostamalla energiatehokkaasti tuotettuja ICT-palveluita. Tämä edellyttää, että palvelu tuotetaan laitteilla, joiden virtuaalisointiaste on korkea, elinkaari pitkä, kierrätysaste korkea ja energiatehokkuus myös konesalitilojen osalta erinomaista. Yrityksen hiilijalanjälki pienenee hankkiutumalla eroon tarpeettomista it-resursseista. Siihen tarvitaan ammattitaitoa.

Kiireisiä tieto- ja toimistotyöntekijöitä houkutellaan yhteisöllisyyden ja työhyvinvoinnin nimissä nyt etätöistä takaisin toimistoille. Vastuullisessa yrityksessä varmistetaan, että työkalut toimivat ja yhteydet pelaavat ilman viiveitä tai katkoksia paikasta riippumatta kaikissa tilanteissa.

Christian Kaila
toimitusjohtaja, S1 Networks

 

¹Kyberturvallisuuskeskus, 2.2.2024, Tietoturva Nyt!

²Harvard Business Review, The Devastating Business Impacts of a Cyber Breach, 4.5.2023

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä

Yritys! Kiinteä laajakaista vai mobiiliyhteys?

Onko pohdinnassasi juuri nyt kiinteä laajakaista vai mobiiliyhteys? Mietitkö näiden eroja ja miten ne näkyvät käytännössä?
Ei hätää, tässä artikkelissa pureudumme tähän aiheeseen. Luettuasi artikkelin tiedät, kumpi vaihtoehto sopii yrityksellesi.