Internet yrityksille

Onko pohdinnassasi juuri nyt kiinteä laajakaista vai mobiiliyhteys? Mietitkö näiden eroja ja miten ne näkyvät käytännössä? 

Ei hätää, tässä artikkelissa pureudumme tähän aiheeseen. Luettuasi artikkelin tiedät, kumpi vaihtoehto sopii yrityksellesi.

Mutta ensin on syytä selvittää termit. 

Mikä on kiinteä laajakaista?

Kiinteä laajakaista tuo yritysnetin kaapeleiden kautta. Kaapeleissa on olemassa eri vaihtoehtoja: kupari ja valokuitu.

Näistä valokuitu on ylivoimaisin. Sen nopeus, luotettavuus, symmetrisyys ja kapasiteetti ovat huippuluokkaa ja siksi se on todistettavasti paras kiinteä laajakaista.

Suomessa on myynnissä edelleen kiinteä laajakaista kuparitekniikalla, vaikka menossa on valokuituvallankumous. Kupariyhteyden kapasiteetti ei kuitenkaan enää ole riittävä, eikä se vastaa tätä päivää. 

Tämä tulee esille etenkin siirtonopeudessa, jolloin vaikkapa videopalaverit takkuavat. Yhteys ei myöskään ole symmetrinen. Symmetrinen yhteys tarkoittaa sitä, että liikenne laitteista sisälle ja ulos on yhtä nopea. Tämä ominaisuus takaa toimivan nettiyhteyden ja sujuvan työskentelyn.

Mitä tarkoittaa mobiiliyhteys?

Mobiiliyhteys eli liikkuva tai langaton laajakaista toimii mobiiliverkossa. Se tarvitsee silti toimiakseen valokuitua. Tavallaan mobiiliyhteys on yhdistelmä näitä kahta. Tieto siirtyy maan sisällä olevaa valokuitua pitkin ja alku-ja/tai loppumatka ilmateitse langattomasti. 

5G on mobiiliyhteys ja se on jo rantautunut Suomeen. Markkinapuheissa on hehkutettu sen kymmenkertaista tiedonsiirtonopeutta verrattuna 4G:hen. Kuitenkaan 5G ei yllä lupaustensa tasolle. Jatka lukemista, niin tiedät miksi.

 

Mobiiliyhteys

Mobiiliyhteyden hyviin puoliin kuuluu ehdottomasti se, että netti kulkee mukana kännykässä tai mokkulassa. Sen tiedonsiirtonopeus ei kuitenkaan yllä valokuituyhteyden tasolle. Tämä johtuu siitä, että mobiiliyhteys voi heitellä verkon käyttäjämäärän mukaan. 

Kuvitteellinen vertauskuva voisi olla se, että ajaessasi sähköautoa, vauhtisi hidastuu, kun liikenteessä on muitakin sähköautoja. Mobiiliyhteys jaetaan siis muiden käyttäjien kanssa ja se voi näkyä ruuhkahuippuina. 

Jos siis yrität osallistua videopalaveriin mobiiliyhteyden kautta, saattaa se pätkiä. Mobiiliyhteys on myös riippuvainen säästä. Suomessa jo ilmaston puolesta sääolosuhteet ovat haastavat. 

Nykyään talot rakennetaan sellaisista materiaaleista, joita 5G ei läpäise ja sen matka pysähtyy kirjaimellisesti seinään. Mobiiliyhteys voi myös kärsiä katvealueista. Jos menet vaikkapa etätöihin mökille, ei sinne välttämättä yllä yhteys. Lisäksi mobiiliyhteys tarvitsee monesti oman liittymän laitetta kohti. 

Mobiiliyhteydelle on joka tapauksessa paikkansa ja sitä tarvitaan. Se on vaihtoehto etenkin silloin, kun kiinteä laajakaista ei ole saatavilla. Tällöin voidaan tarvita ulkoinen antenniyksikkö, jonka kautta netin saa sisätiloihin asti. 

Mobiiliyhteys pähkinänkuoressa:

✔ kulkee mukanasi

✔ helppo hankkia

✔ kätevä

X usein laitekohtainen

X saattaa tarvita antenniyksikön, jotta yhteys saadaan sisälle tai toiseen huoneeseen 

X riippuvainen säätilasta

X ruuhkahuiput voivat näkyä esimerkiksi yhteyden pätkimisenä

X ei ole symmetrinen yhteys

X laitteen lyhyt elinkaari, jolloin laite on päivitettävä uuteen

Kiinteä laajakaista

Käytätkö paljon erilaisia ohjelmia tai pilvipalveluja? Teetkö etätöitä? Onko sinulla videopuheluita vaikkapa Zoomissa, Teamsissa tai Google Meetissä? Siirrätkö paljon tiedostoja päivän aikana? 

Jos vastasit kyllä johonkin yllä olevista kysymyksistä, kuulut silloin vaativiin käyttäjiin. Vaativan käyttäjän laitteiden ja nettiyhteyden on oltava ajan tasalla. Käytännössä kiinteä laajakaista ja vielä tarkemmin sanottuna valokuitunetti on paras ratkaisu. 

Kupariyhteyttä tai kaapelimodeemia emme suosittele ollenkaan, koska tulevaisuudessa siirrettävän datan määrä vain kasvaa. Valokuitu on yksiselitteisesti ylivoimainen.

Valokuituyhteys ei ole riippuvainen säästä, sillä se kulkee maan alla. Lisäksi sitä ei jaeta muiden käyttäjien kanssa, vaan saat oman kaistan nettiin. Tällainen kiinteä laajakaista kattaa koko yrityksen tietoliikennetarpeet. 

Valokuitu on symmetrinen yhteys eli se lähettää ja vastaanottaa dataa samalla nopeudella. Yhteys ei näin ollen pätki ja netin käyttö on sujuvaa. Valokuituyhteyden saamiseksi tarvitaan valokuitukaapeleita, jotka kulkevat maan alla. 

Jos valokuituverkkoa ei ole, silloin sellainen pitää rakentaa. Tämä on tietenkin iso investointi. Suomessa valokuituverkko on hyvä etenkin suurimmissa kaupungeissa ja se yleistyy koko ajan vauhdilla. 

Lue lisää: Kannattaako valokuitu? Vastaukset kaikkiin kysymyksiisi

Kiinteä laajakaista eli valokuitunetti pähkinänkuoressa: 

✔ pitkäikäinen

✔ luotettava säässä kuin säässä

✔ toimiva netti, joka ei pätki

✔ kaikista ekologisin valinta nettiyhteydeksi 

✔ huippunopea nettiyhteys

✔ tiedonsiirtokapasiteetti lähes rajaton

✔ kuluttaa vähemmän energiaa verrattuna mobiiliverkkoon

X jos valmista valokuituverkkoa ei ole, on tehtävä alkuinvestointi

X suuressa tilassa saatetaan tarvita tukiasemia, jotta nettiyhteys yltää kaikkialle ilman toimintahäiriöitä 

Yrityksille ja vaativille käyttäjille suosittelemme valokuituyhteyttä. Eli kiinteä laajakaista, joka varmistaa netin toimivuuden.

Nyt tietäessä näiden hyvät ja huonot puolet, kumpaan vaihtoehtoon sinä päädyt  ̶  kiinteä laajakaista (valokuitu) vai mobiiliyhteys?

Ota yhteyttä, niin laitetaan yhdessä yrityksenne nettiyhteydet ja langaton verkko huippukuntoon!

Mika Baggström
myyntijohtaja
mika@s1networks.fi
+358 40 0612 672

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä

Traficomin kaavailemat muutokset sääntelyyn ovat haitallisia kaikille, erityisesti PK-yrityksille.

Suomen tietoliikennemarkkinoiden kilpailu on uhattuna Traficomin ehdottamien muutosten myötä. HMV-sääntelyn (huomattavan markkinavoiman sääntely) purkaminen suurimmissa kaupungeissa poistaisi pienempien teleyritysten mahdollisuuden käyttää suurten operaattoreiden verkkoja, mikä johtaisi asiakasyrityksille haitalliseen kilpailun vähenemiseen, hintojen nousuun ja palvelutason laskuun.