Kannattaako valokuitu? Valokuitu on nyt monen huulilla ja samaan aikaan monet pähkäilevät, onko mobiiliyhteys yhtä hyvä. Valokuidulla on pitkä historia, mutta se on edelleen ylivoimaisin tekniikka. Valokuitu takaa toimivan, luotettavan ja supernopean Internet-yhteyden, mutta yltääkö 5G samalle tasolle? Vai voiko 5G jopa päihittää valokuituyhteyden?

Tästä artikkelista löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin. Jatka lukemista!

Mitä valokuitu on?

Valokuitu on kiinteä laajakaistaliittymä, kuten myös kupariyhteys ja kaapeliyhteys. Valokuitu eroaa näistä merkittävästi luotettavuudellaan ja toimintavarmuudellaan. 

Valokuitu koostuu optisesta kuidusta, joka on valmistettu hyvin ohuesta lasista tai muovista. Se johtaa valoa, jolloin tietoa voidaan lähettää suurella nopeudella. Valon taajuus ilmoitetaan terahertseinä (THz). Yhteen valokuitusäikeeseen mahtuisi koko maailman tietoliikenne. Uskomatonta, eikö?

Lasista valmistettu valokuitu on immuuni elektromagneettisille häiriöille, joita voivat olla radioaallot tai salamaniskut. Tämä perustuu siihen, että lasi on sähköisesti eriste. Valokuitu on vapaa elektromagneettisista häiriöistä. Se ei säteile ulospäin tai aiheuta ylikuulumista. Tällainen valokuitu sopii hyvin häiriöllisiin teollisuusympäristöihin.

Kannattaako valokuitu?

Olemme tottuneet toimivaan nettiin ja nykyisin se on aivan yhtä tärkeä kuin sähkö ja juokseva vesi. Silti Internet-yhteyttä ei ajatella sen suuremmin. Ei, ennen kuin omassa arjessa törmää huonosta yhteydestä johtuviin ongelmiin. Vielä silloinkin voidaan ajatella, että ”kyllähän mobiiliyhteydellä pärjää” ja saatetaan kärvistellä ongelmien kanssa. 

Asia ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertainen. Mobiiliyhteydessä tulee helposti ruuhkaa, jolloin yhteys pätkii. Elokuvien ja sarjojen katsominen voi olla todella tuskaista. Etenkin, jos kesken mielenkiintoisen kohtauksen kuva yhtäkkiä pysähtyy paikoilleen. Nettikään ei toimi niin kuin pitäisi. Videopuhelut pätkivät ja pitkittyvät suotta, puhumattakaan etätöiden tekemisestä. 

Tai sitten talossa saattaa olla kupari- tai kaapeliyhteys. Ne ovat molemmat kiinteitä laajakaistaliittymiä. Valokuitu on niin ikään kiinteä laajakaista. Tekniikaltaan se on kaikista varmin ja luotettavin kiinteä nettiyhteys. 

Valokuitunetti takaa toimivan ja supernopean Internet-yhteyden ilman häiriöitä. Sen toimintavarmuus on jopa 99,99 % ja kapasiteetti lähes rajaton. Se ei ole riippuvainen säätilasta tai miten naapurit käyttävät nettiä. Internet-kaistaa ei jaeta muiden käyttäjien kanssa. Käyttövarmuus on tasainen. Valokuitu on ainoa tekniikka, joka kommunikoi molempiin päihin nopeasti ja tasaisesti. 

Näistä syistä valokuitu on paras vaihtoehto luotettavan ja tasaisen yhteyden sekä toimivuuden turvaamiseksi. Varsinkin silloin, jos käytössäsi on monia älylaitteita, etävalvontaa tai tekoälyllä toimivia ratkaisuja. Etenkin yrityksien ja etätyöläisten kannattaa hankkia valokuitu. 

Lue lisää: Yritysnetti hankinnassa? Ota nämä 6 asiaa huomioon

Kannattaako valokuitu? Tässä sen tuomat hyödyt:

 

 • Saat tietoliikenteen ja tv-palvelut sujuvasti yhtä yhteyttä pitkin
 • Sinulla on aina käytössä vakaa ja turvallinen verkko
 • Yhteys on nopea, luotettava ja toimii ilman häiriöitä riippumatta säästä
 • Kaikki kodin tai toimiston käyttäjät pystyvät käyttämään laitteitaan ilman häiriöitä samaan aikaan
 • Suurten tiedostojen, kuten video- ja kuvamateriaalin jakaminen onnistuu ilman viiveitä
 • Puhelut ja videopuhelut sujuvat ilman yhteyden pätkimistä
 • Käytössäsi on lähes rajaton tiedonsiirtokapasiteetti 
 • Valokuitu on suora väyläsi nettiin, jota sinun ei tarvitse jakaa muiden kanssa (kuten 4G- tai 5G-yhteyksissä)
 • Pitkäaikainen sijoitus, jolla varmistat luotettavan ja nopean verkkoyhteyden vuosiksi eteenpäin

Mikä on 5G? Mitä tarkoittaa 5G?

5G on uusin datayhteys mobiilitekniikassa. Se tarjoaa uuden sukupolven langattoman tietoliikenneyhteyden. 

Säteilyturvakeskuksen mukaan 5G toimii aluksi 3,5 gigahertsin (GHz) taajuusalueella. Näin ollen se ei säteilyn kannalta poikkea juurikaan aikaisempien sukupolvien käyttämistä taajuuksista: 2G, 3G ja 4G.

5G mainostetaan pääsevän jopa 10 gigabitin nopeuteen. Mainospuheiden mukaan 5G mahdollistaa hyvätasoisten elokuvien ja sarjojen katselun, älylaitteiden käytön, virtuaalitodellisuuden kokeilemisen sekä Internet-yhteyden saamisen valvontalaitteisiin ja teollisuusautomaatioon. 

Sen sanotaan myös lisäävän Internet-yhteyden nopeutta, moninkertaistavan siihen yhdistettävien laitteiden määrän –  ilman viiveitä. Käytännössä 5G ei tule yltämään lupaamiinsa asioihin. Tämä johtuu siitä, että etäisyys tukiasemalle täytyy olla alle 500 metriä, jotta päästään teoreettiselle lähelle luvattua nopeutta.

  5G vs valokuitu ─ miten ne eroavat?

  Ensinnäkin 5G on täysin riippuvainen säätilasta. Tämä tarkoittaa sitä, että 5G-yhteydessä voi esiintyä häiriöitä huonolla säällä. Näillä leveysasteilla sääolosuhteet ovat erittäin vaativat, mikä varmasti vaikuttaa 5G toimivuuteen Suomessa. 

  Lisäksi joudut jakamaan kaistan muiden tukiaseman käyttäjien kanssa. Tämä voi tarkoittaa pahimmillaan sitä, että lupauksista huolimatta myös 5G ruuhkautuu aiheuttaen netin pätkimistä ja nopeuden tippumista. 

  Valokuidulla on aina oma kuitukaapeli. Pääset nettiin ilman häiriöitä. On hyvä muistaa, että valokuidun kapasiteetti on rajaton, eikä se ole riippuvainen säästä. Nopeus on sitä, mitä luvataan ja yhteys on symmetrinen eli se on yhtä nopea molempiin päihin. 

  Ratkaisevaa on kuitenkin viive (vasteaika), eli kuinka nopeasti työasemalta lähetetty pyyntö kulkeutuu palveluntarjoajan verkon ja Internetin läpi määränpäähän. Valokuidun vasteaika on 1 ms. Myös 5G lupailee 1 ms vasteaikaa, mutta käytännössä 5G:n vasteaika voi olla jopa 20 ms. Vasteajan merkittävyyden huomaa käytössä esimerkiksi pelatessa tai videopuheluissa. 

  Valokuitu on kiinteä laajakaista. Sen kertahinta on merkittävä, jos tontilla ei ole valokuitua ennestään. Mikäli runkokuidut kulkevat jo alueella ja kiinteistön läheisyydessä, rakentamisesta koituu harvoin kustannuksia asiakkaalle. Mikäli valokuitu joudutaan vetämään ja kaivaustöitä tekemään, on hinta aluekohtainen. Maksu onnistuu myös osamaksulla operaattorista riippuen. 

  Valokuitu kestää käytössä 50 vuotta ja kapasiteetti on rajaton, eli se säilyy paikallaan luultavasti pidempään kuin sinä. Valokuitu on kestävä investointi ja nostaa myös kiinteistösi arvoa.

  5G ei pääse kunnolla seinien läpi, vaan myös moderni 5G tarvitsee reitittimen, joka asennetaan kiinteistön seinään. Sen asennuksen kertahinta on valokuitua paljon edullisempi. 

  Jo nyt puhutaan 6G:stä, joten luultavasti tulevaisuudessa joudutaan päivittämään siihen. Vaikka 5G on langaton, käytännössä se on kiinteä ratkaisu. Myös 5G tarvitsee toimiakseen valokuitua, sillä verkko tulee tukiasemalle valokuitua pitkin. 

  5G mahdollistaa huomattavasti paremman netin kuin 4G. Kuitenkin suuri osa hyödyistä saavutetaan tukiaseman lähellä.

  Mobiiliverkko koostuu pääasiassa ns. makrosoluista. Niiden kantama on melko suuri ja kapasiteetti rajallinen. Tätä on täydennetty piensoluilla, jotka ovat paikallisia “hot spoteja”. 

  5G:ssä piensolujen rooli kasvaa merkittävästi 4G:hen verrattuna, sillä vastapainona korkeiden taajuuksien tiedonsiirtokapasiteetille on näiden taajuusalueiden huono kantomatka. Tämä rajoittaa käyttöä esimerkiksi taajamien ulkopuolella. 

  Mobiilioperattoreilla on runsaasti taajuuksia käytössään 5G:hen. 4G-taajuudet ovat pääosin matalampia (800 2100 MHz), mutta 5G:ssä ainoa pidemmän kantomatkan taajuus on 700 MHz Pääosa 5G-taajuuksista kantaa vain lyhyen matkan, alle 2 km.

  Tämä tarkoittaa palvelulaadun heikentymistä alueilla, joissa tukiasemat ovat kaukana. 5 km jälkeen teoreettinen maksiminopeus on vain 260 Mbit /s. Jos tukiasema sijaitsee 10 kilometrin päähän, on teoreettinen nopeus enää 110M ja lähetysnopeus 55M. 

  5G toimii siis parhaiten tukiasemien läheisyydessä siellä, missä valokuitua on jo yleisemmin saatavilla. Nykytaajuussuunnitelmalla tukiasemien saaminen lähemmäs käyttäjiä vaatii lähivuosina lisää kuituverkkojen rakentamista sekä pidemmällä aikavälillä yhteistyötä kuituverkko- ja mobiiliverkkoyhtiöiden välillä.

  Kumpi on parempi: valokuitu vai 5G? 5G häviää valokuidulle monella mittarilla mitattuna. 

  Lyhyesti vastaus kysymykseen: kannattaako valokuitu? Valokuitu yrityksille ja kotitalouksille on oikea valinta, kun haluat toimivan ja nopean netin, joka ei pätki ja toimii säässä kuin säässä. 5G-yhteydelle on paikkansa. Se sopii erinomaisesti matkapuhelimesi nettiyhteydeksi.

  Lue lisää: Nopeampi valokuituyhteys halvemmalla

   Miten varmistaa, onko alueellani valokuitu?

   Nykyisin valokuituverkosto on laaja. 5G:n myötä se tulee laajenemaan entisestään, sillä 5G tarvitsee valokuitua tukirangakseen. Valokuidussa esiintyy kuitenkin alueellisia saatavuuseroja, joten varmista asia operaattoriltasi.

    Kuinka valokuitu otetaan käyttöön?

    Ota yhteyttä operaattoriin, jolta haluat tilata valokuidun. Operaattorisi tarkistaa valokuidun saatavuuden ja hinnan. Tämän jälkeen tehdään sopimus ja operaattori toimittaa valokuidun kiinteistöön. Mikäli kaivaustöitä tarvitaan, sovitaan tästä etukäteen. Lopuksi tehdään asennus ja valokuitu on valmis käyttöönotettavaksi.

    Esimerkiksi me S1 Networks olemme operaattori ja pyrimme aina siihen, että kanssamme asiointi on mahdollisimman selkeää ja mutkatonta. Vaihtaessasi nettiliittymän, hoidamme asennuksen ammattimaisesti, jotta uusi nettiliittymä toimii niin kuin pitää, eikä turhia katkoksia tule.

    Haluatko tietää enemmän valokuidusta? Jotta tästä artikkelista ei tulisi liian pitkä, olemme koonneet usein esitetyt kysytyt kysymykset. 

    Lue lisää: Usein kysyttyä

    Kiinnostuitko valokuidusta?
    Me S1 Networks olemme kotimainen operaattori, joka on erikoistunut yritysten ja taloyhtiöiden valokuituyhteyksiin. Ota meihin yhteyttä, kun haluat toimivan, luotettavan ja supernopean nettiyhteyden. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään. Ja jos sinulle jäi vielä kysyttävää, ota silloinkin rohkeasti yhteyttä. Autamme mielellämme!

    Lähteet: 

    1. Optinen tiedonsiirto (tkk.fi)

    2. 5G-verkon säteilyturvallisuus – STUK

     Ota yhteyttä, niin laitetaan yhdessä yrityksenne nettiyhteydet ja langaton verkko huippukuntoon!

     Mika Baggström
     myyntijohtaja
     mika@s1networks.fi
     +358 40 0612 672

     Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä